Kurma dan kelebihannya
بِسْــــــــــــــمِ اللهِ
الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
BUAH KURMA MANFA’T DAN
KELEBIHANNYA
.
Umat Islam sudah terbiasa berbuka Puasa dengan buah kurma
berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang lain maksudnya: “Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai
makanan“.
Kurma diangkat tinggi oleh
Rasulullah karena mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Ilmu pengetahuan modern telah
membuktikan bahwa tanggal merupakan bagian dari diet yang sehat. Mereka
mengandung gula, lemak dan protein, serta vitamin penting.
Orang Arab biasanya
menggabungkan Kurma dengan susu dan yogurt atau roti, mentega dan ikan.
Kombinasi ini memang membuat diet mandiri dan lezat untuk Otak dan tubuh.
|
Kurma telah disebutkan dalam
Al-Qur’an 20 kali, sehingga menunjukkan pentingnya mereka Selain sabda
Rasullulah :
… Jika seorang
dari kamu berpuasa, biarkan dia berbuka dengan kurma Dalam hal ia tidak
memiliki mereka, kemudian dengan air Sesungguhnya air adalah pemurnian
Salah satu yang disebutkan
dalam Al-Qur’an :
“Dan
Dialah yang menjadikan kebun-kebun yang berjunjung dan yang tidak berjunjung,
pohon kurma, tanam-tanaman yang bermacam-macam buahnya, zaitun dan delima yang
serupa (bentuk dan warnanya), dan tidak sama (rasanya). Makanlah dari buahnya
(yang bermacam-macam itu) bila dia berbuah, dan tunaikanlah haknya di hari
memetik hasilnya (dengan dikeluarkan zakatnya); dan janganlah kamu
berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang
berlebih-lebihan” …. (QS Al An’aam:141)
Nabi (sallallahu alaiyhi wassallam) memafaa’kan untuk
berbuka puasa dengan makan beberapa kurma sebelumnya membaca doa berbuka puasa,
Dan jika buah kurma yang
masak tidak tersedia, ia menggantikan mereka dengan beberapa buah anggur
kering.
Ketika mereka juga tidak
tersedia, ia digunakan untuk memiliki beberapa teguk air, menurut beberapa
riwayat.
|
Kurma juga kaya akan serat alami. Obat modern telah
menunjukkan bahwa sangat efektif dalam mencegah kanker perut. Mereka juga
mengungguli buah-buahan lain. Mengandung minyak, kalsium, belerang, besi,
kalium, fosfor, mangan, tembaga dan magnesium. Dengan kata lain, satu tanggal
adalah minimum dari diet yang seimbang dan sehat.
Beberapa alasan bahwa
kekurangan gula dalam darah merupakan faktor utama yang membuat orang merasa
lapar dan bukan perut kosong seperti yang sering diasumsikan. Ketika tubuh menyerap gizi beberapa tanggal, perasaan kelaparan menjadi
diredakan.
Ketika seseorang berbuka
puasa dengan memakan Kurma sebelum mengambil beberapa makanan lain, ia tidak
bisa makan banyak serta membantu seseorang menghindari makan yang berlebihan .
Percobaan lain juga
menunjukkan bahwa kurma mengandung beberapa stimulan yang memperkuat otot rahim
pada bulan-bulan terakhir kehamilan. Ini membantu pelebaran rahim pada saat
persalinan dan mengurangi perdarahan sa’at melahirkan.
Ahli nutrisi menilai bahwa ini makanan terbaik bagi
perempuan masa yang menyusui. Hal ini karena kurma mengandung unsur-unsur yang
membantu dalam mengurangi depresi pada ibu dan memperkaya ASI dengan semua
unsur yang dibutuhkan untuk membuat anak sehat dan tahan terhadap penyakit.
Dalam Al-Qur’an disebutkan
dalam surat Maryam 23-25 :
Maka rasa sakit
akan melahirkan anak memaksa ia [bersandar] pada pangkal pohon kurma, ia
berkata: “Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi
sesuatu yang tidak berarti, lagi dilupakan“. (23)
Maka Jibril
menyerunya dari tempat yang rendah: “Janganlah kamu
bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu. (24)
Dan goyanglah
pangkal pohon kurma itu ke arahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah
kurma yang masak kepadamu. (25)
|
Sejarah Perkembangan Buah
Kurma (Tamar)
Menjadi makanan wajib di Asia Barat, kurma menurut
ensiklopedia Wikipedia dipercayai berasal di sekitar Teluk Parsi dan ditanam
sejak zaman kuno dari Mesopotamia hingga prasejarah Mesir, kira-kira 4,000
tahun Sebelum Masehi.
Bukti arkeologi pula
menunjukkan kurma mungkin berasal dari timur Arab dalam 6,000 tahun Sebelum
Masihi. Buah ini kemudian dibawa pedagang Arab ke Asia Selatan, Asia
Tenggara, utara Afrika dan Sepanyol yang mana orang Sepanyol memperkenalkan
buah ini ke Mexico dan California pada 1765.
|
KANDUNGAN DAN
NUTRISI
Unsur
- Nilai gizi - Persen kecukupan gizi
Energi 277 Kkal 14%
Karbohidrat 74,97 g 58%
Protein 1,81g 3%
Total Lemak 0,15 g <1%
Kolesterol 0 mg 0%
Serat makanan 6,7 g 18%
Asam Folat 15 mcg 4%
Niacin 1,610 mg 10%
Asam pantotenat 0,805 mg 16%
Piridoksin 0,249 mg 19%
Riboflavin 0,060 mg 4.5%
Thiamin 0,050 mg 4%
Vitamin A 149 IU 5%
Vitamin C 0 mg 0%
Vitamin K 2,7 mcg 2%
Sodium 1 mg 0%
Potasium 696 mg 16%
Kalsium 64 mg 6.5%
Tembaga 0,362 mg 40%
Besi 0,90 mg 11%
Magnesium 54 mg 13%
Mangan 0,296 mg 13%
Fosfor 62 mg 9%
Seng 0,44 mg 4%
Beta karoten 89 mcg –
Lutein-zeaxanthin 23 mcg –
Energi 277 Kkal 14%
Karbohidrat 74,97 g 58%
Protein 1,81g 3%
Total Lemak 0,15 g <1%
Kolesterol 0 mg 0%
Serat makanan 6,7 g 18%
Asam Folat 15 mcg 4%
Niacin 1,610 mg 10%
Asam pantotenat 0,805 mg 16%
Piridoksin 0,249 mg 19%
Riboflavin 0,060 mg 4.5%
Thiamin 0,050 mg 4%
Vitamin A 149 IU 5%
Vitamin C 0 mg 0%
Vitamin K 2,7 mcg 2%
Sodium 1 mg 0%
Potasium 696 mg 16%
Kalsium 64 mg 6.5%
Tembaga 0,362 mg 40%
Besi 0,90 mg 11%
Magnesium 54 mg 13%
Mangan 0,296 mg 13%
Fosfor 62 mg 9%
Seng 0,44 mg 4%
Beta karoten 89 mcg –
Lutein-zeaxanthin 23 mcg –
|
KHASIAT BUAH KURMA
Kurma matang mengandung gula
sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk
tembaga, besi, magnesium dan asam folat. Kurma kaya dengan serat dan
merupakan sumber kalium yang sangat baik.
Lima butir kurma (sekitar 45
gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.
- Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
- Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus.
- Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus denganmengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.
- Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
- Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
- Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantumelindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
- Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen darihemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
- Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroner dan stroke.
- Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
- Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksidan dismutase.
- Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
- Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
- Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang.
|
HADIST DAN RIWAYAT BUAH
KURMA
Sabda Rasulullah s.a.w.
: “Rumah yang tiada kurma nescaya
penghuninya kelaparan”
Daripada Abu Musa r.a.
katanya: “Anakku lahir, lalu aku
membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan
meletakkan pada lelangitnya dengan buah kurma”
Saidina Ali r.a.
meriwayatkan “Barang siapa yang memakan 7
butir tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya”
Daripada Abdullah bin Jaafar
r.a katanya: “Aku pernah melihat
Rasulullah s.a.w memakan mentimun Arab dengan buah kurma masak”
Hadis Saad r.a: Rasulullah
s.a.w pernah bersabda: “Siapa yang
memakan tujuh biji kurma di antara La Bataiha (dua tanah tidak berpasir di
Madinah) pada waktu pagi, maka racun tidak akan dapat memudaratkannya sampai
petang”
Diriwayatkan oleh Imam Bukhari
yang bermaksud : “Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan
oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad
mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah s.a.w. bersabda : “Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’ dia akan terkawal
daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu”
Daripada Anas bermaksud : “Rasulullah s.a.w. berbuka puasa dengan beberapa biji buah
kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Rasulullah
s.a.w. akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka
Baginda meminum beberapa teguk air” (Hadis riwayat Ahmad)
Riwayat daripada Muhammad b.
Ali al Husayn bermaksud : ”Kurma Ajwa
adalah daripada syurga dan daripadanya ia menjauhkan racun (Al-Samm)”
Diriwayatkan pula oleh
Amirulmukminin Ali bin Abi Talib: ”Barang
siapa yang memakan kurma Ajwa tujuh kali sebelum tidur, ia akan menghapuskan
penyakit atau keracunan (Al-Dud ) di dalam tubuhnya“
Riwayat tentang kurma
daripada Ahlul Bait Rasullallah s.a.w pula, berkata Imam Ali as yang berbunyi;
Jibrail as datang kepada Nabi s.a.w dan berkata, ”Bergantunglah pada Al-Barni karena ia adalah jenis kurma
yang terbaik. Ia membawa manusia terhindar dari api neraka”
Rasullallah s.a.w pula
bersabda, ”makanlah kurma sebelum sarapan
untuk ia membunuh cacing di dalam perut”
Diriwayatkan daripada
Abdullah bin Jaafar katanya: “Aku melihat
Rasulullah S.A.W memakan buah-buahan dengan kurma masak”
Hadis Rasulullah s.a.w.
: “Berilah makan buah kurma kepada
isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah
kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu, menjadi anak yang penyabar,
bersopan santun serta cerdas pemikirannya”
|
PENUTUP
Daripada Adiy bin Hatim, ia
berkata : “Saya mendengar Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda :
“Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah)
sebelah buah kurma“
Hadis ini menerangkan
kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma
kita terhindar daripada api neraka.
0 komentar:
Posting Komentar